‘’Organisaties grip geven op en door interne audits geeft mij energie’’ (2/3)

Jeffrey Overweg (31) vertelt in deze tweede blog over zijn specialisme: interne audits. Sinds een aantal jaar is hij in dit vak werkzaam en vanaf 1 januari 2021 als gedreven collega binnen het team van E&M.

Interne audits. Vaak een best wel onbekend vakgebied en wel degelijk van belang. Jeffrey legt uit: “We analyseren de stappen in een proces en de daarbij behorende risico’s om vervolgens te beoordelen of deze risico’s ook beheerst worden. Daardoor beheers je het proces al beter. Je bent namelijk in control als je weet waar de risico’s zich bevinden. Aanvullend gaan wij kijken hoe we voldoende zekerheid kunnen behalen bij de risico's die onderkend worden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een risicoanalyse, gegevensgerichte deelwaarnemingen en verwachtingsopbouwingen.

Erkend specialisme
We zien de vraag naar specialisten in ons vakgebied stijgen. Vroeger kon de zogenaamd kritische collega deze rol wel op zich nemen, maar gemeentes zien nu ook dat het echt een vak apart is. De bewustwording is er en het maakt de dienstverlening van E&M van toegevoegde waarde, ook op dit gebied. Inmiddels is het vak ‘interne audits’ dan ook steeds meer een erkend specialisme.”

Externe rol met invloed
Vaak werken collega’s bij E&M in wisselende duo’s op de doorlopende opdrachten. Zo doet Jeffrey op dit moment vijf opdrachten en werkt hij samen met vier andere collega’s. Ook binnen het E&M-team heeft ieder natuurlijk zijn of haar specialisme en voorkeuren. Omdat je veel als koppels werkt, kun je jezelf dus echt focussen op hetgeen je interesse heeft, waar je voldoening uit haalt en waar je ambitie ligt.

Van toegevoegde waarde zijn
Jeffrey vertelt: “Zelf ben ik graag direct in gesprek met de opdrachtgevers. Dit is ook effectief om goed zicht te krijgen op de wensen van de organisatie. Zo nemen we deze specifieke elementen mee in onze werkzaamheden om toegevoegde waarde te kunnen leveren.


We zitten aan tafel met elke functiegroep binnen de gemeente. Vanuit interne controle zijn we vaak het eerste aanspreekpunt.Van vraagstukken over de rechtmatigheid en procesinrichting over WMO tot aan inkoop. Hierdoor heb je ook gesprekken met alle lagen van de organisatie. Met de uitvoerende mensen van het proces en de eindverantwoordelijke van de organisatie, de gemeentesecretaris en wethouders.

We brengen de processtappen in kaart en zijn telkens de vertalers tussen de accountants en de interne organisatie. We wijzen niet met de vinger, maar denken mee in oplossingen om mensen in beweging te krijgen. We creëren aan de ene kant de natuurlijke afstand van een externe partij en we zijn aan de andere kant betrokken in ons handelen. Dat biedt elke dag uitdaging, afwisseling en de mogelijkheid om relevante invloed uit te oefenen. En het mooie is, je doet dit dus niet alleen, maar als team. Een grote meerwaarde voor de blijvende ontwikkeling van jezelf en tegelijk maakt het je als dienstverlener slagvaardig.”

Meer info? Neem contact met ons op!