Data-analyse

E&M breidt haar diensten verder uit met dienstverlening op het gebied van data-analyse. Martijn Last is in september 2023 gestart bij E&M Consultants en is specialist op het gebied van data-analyse. Hij is Power BI Expert en Microsoft gecertificeerd Data Analist. Martijn voert inmiddels verschillende data-analyse opdrachten uit.

E&M breidt haar diensten verder uit met dienstverlening op het gebied van data-analyse. Martijn Last is in september 2023 gestart bij E&M Consultants en is specialist op het gebied van data-analyse. Hij is Power BI Expert en Microsoft gecertificeerd Data Analist. Martijn voert inmiddels verschillende data-analyse opdrachten uit. De komende jaren willen wij als E&M investeren in onze dienstverlening op het gebied van data-analyse. In deze blog gaan we in op onze aanpak en geven we een aantal voorbeelden van onze dienstverlening.

Vanuit onze dienstverlening focussen wij ons op het toepassen van data-analyse vanuit financiën en bedrijfsvoering. Denk hierbij aan de ontsluiting van financiële data t.b.v. kostprijsberekeningen, stuurinformatie, voortgangsrapportages en begrotingen en jaarrekeningen. Maar ook het toepassen van data-analyse als onderdeel van de interne audit bij organisaties.

In onze aanpak van een data-analyse starten we altijd met een eerste inventarisatie. Wat is het doel van het toepassen van data-analyse, wie zijn de gebruikers, welke data is er nodig en welke data is er beschikbaar in de organisatie en waar is deze geregistreerd. Dit is een belangrijke stap die nodig is om focus te krijgen. We zien in de praktijk vanuit datagericht werken dat organisaties vaak bezig zijn met datagericht werken en de focus hebben op het ontsluiten en verzamelen van data zonder vooraf een duidelijke focus en doelstelling wat we met deze data willen. Het gevolg hiervan is dat we vaak druk zijn met de data zelf en te weinig met de vraag waarom we data-analyse toepassen.

Wanneer het doel duidelijk is gaan we de benodigde data verzamelen door deze te ontsluiten uit de diverse databronnen en omzetten van ongestructureerde data naar gestructureerde data. De gestructureerde data lezen we in Power BI in en van daaruit gaan we vormgeven en visualiseren om te komen tot stuurinformatie.

Na de oplevering van de stuurinformatie zorgen we ook voor een goede overdracht naar de gebruikersorganisatie zodat de organisatie de tabellen en grafieken ook actueel kan houden.

In de afgelopen maanden heeft Martijn voor een gemeenschappelijke regeling de ontsluiting van de financiële informatie vanuit Exact Online opgezet. Met o.a. de financiële tabellen voor de begroting, jaarrekening en voortgangsrapportages. Er is ook een BTW model opgezet voor de BTW aangifte met een BTW verrekening in het kader van belaste en onbelaste opbrengsten en kosten.

Daarnaast is Martijn bij een productiebedrijf bezig met het ontsluiten van data voor de nacalculatie van projecten en het uitvoeren van kostprijsanalyses.

Tevens zijn we voor de uitvoering van de interne audit bij gemeenten aan het onderzoeken hoe we data-analyse en Power BI kunnen inzetten om zo de interne audit aanpak en de uitkomsten van de audit verder te verrijken. We zijn gestart met de eerste pilot op gebied van het proces inkopen waarbij we data-analyse toepassen op het crediteurenproces en met data-analyse diverse controles uitvoeren, niet alleen naar de getrouwheid en rechtmatigheid van een crediteurenproces maar ook naar de doelmatigheid en efficiency van het crediteurenproces.

Wanneer je meer informatie wilt over onze aanpak, neem gerust contact met ons op! Kijk voor meer info op www.emconsultants.nl