De week van .... #2

Zomaar een week uit het werkzame leven van Mark de Vries. Hij voert verschillende opdrachten uit en hoeft zich geen moment te vervelen…

EMH-_dsc6095-team-Zandebos-Nunspeet-LR-34

En juist de afwisseling in die verschillende opdrachten spreekt me aan. De levendigheid en opgetogenheid zijn overal anders. Het geeft plezier om in verschillende keukens mee te doen. Aansluiten bij de collega’s en invoegen in de organisatie. Dan kan het bijdragen aan het aanbrengen van verbeteringen beginnen.

Het geeft mij energie om samen met de collega’s procesverbeteringen te realiseren. Kleine verbeteringen laten zien dat veranderingen mogelijk zijn. Meestal leidt dit tot minder handelingen, dus tijdwinst. Het organiseren en begeleiden van deze verbetering maakt me blij, collega’s voelen en zien het resultaat. Samen gaan we voor verbetering. Deze week zijn twee verbeteringen gerealiseerd en afgerond. Werk van enkele weken leidt tot dit mooie resultaat.

Samenwerken is mooi, maar soms ook ingewikkeld. Verschillende belangen en achtergronden spelen hierbij een rol. Om een nieuw financieel systeem te selecteren, doorlopen we als stuurgroep Bedrijfsvoering een aanbestedingsproces.

De verschillen in achtergronden geven kleuring aan de wensen en eisen voor het systeem. Door ruimte te geven aan elkaars ideeën, kan een patstelling ontstaan. Vasthouden aan de visie en de gezamenlijke uitgangspunten geeft richting aan de oplossing. Eenvoudig is het niet, het leidt wel tot vertrouwen in elkaar. Het gunningsadvies is voorbereid en ligt deze week voor bij de stuurgroep. De stuurgroep wikt en weegt het advies. Met een positief advies legt de stuurgroep het gunningsadvies voor aan de verschillende gemeentesecretarissen.

Kennisdeling

Verder stonden deze week verschillende momenten in het teken van kennisdeling, waaronder  een sessie met de auditcommissie over de voortgang verschillende P&C documenten. De auditcommissie heeft een mooie toevoeging over de voorliggende keuzes. Waar kunnen wij nog een keuze maken, vragen ze. Dit geeft aan dat in de documenten ‘nieuw beleid’ duidelijker vermeld mag worden.

Hoe geef je vorm aan deze verbetervraag van de auditcommissie? Deze vraag wordt mee teruggenomen de organisatie in. Na de zomer spreekt de auditcommissie met de organisatie over wat zij nodig heeft om keuzes te kunnen maken en hoe de organisatie dit kan vormgeven.

Deze discussie sluit aan bij het onderwerp van het E&M Kennisevent “Optimalisatie Planning & Control”. Diverse organisaties waren vertegenwoordigd om met elkaar en ons in gesprek te gaan. De administratie op orde zijn de basis voor een goede P&C cyclus. De worsteling met hoe meten we maatschappelijke effecten speelt breed. In het beleid zou dit vastgelegd moeten zijn, maar dit ontbreekt vaak. Dit geldt ook voor de 17 duurzaamheidsdoelstellingen waarop vanaf 2024 door het bedrijfsleven gerapporteerd moet worden. Hoe stel je doelen op met elkaar, die meetbaar zijn? Welke stappen moeten er gezet worden om hierop te rapporteren? Meetbare resultaten rapporteren op doelen, ook in de keten, is een stap in ontwikkeling. Een leerzame middag met mooie gesprekken!

Ontspanning

Na een enerverende dag worden de nette schoenen verwisseld voor sportschoenen. Even het hoofd leegmaken door een potje zaalvoetbal of een rondje hardlopen. Een potje zaalvoetballen geeft ontspanning. Samen met teamgenoten het beste resultaat nastreven en voor en met elkaar proberen het doel te halen. Door je aandacht te verleggen, raken de dagelijkse beslommeringen op de achtergrond. Bij het hardlopen ben je meer met jezelf bezig. Zelf je doelen bepalen en behalen geeft een voldoening.  Zowel teamsport als individueel sporten heeft zo z’n charmes.

 

Komt in de volgende ‘De week van…’ uw opdracht langs?