Het succesvol doorvoeren van veranderingen

Eerlijkheid & Mensgerichtheid als kompas bij verandermanagement.
Steeds vaker wordt E&M door opdrachtgevers benaderd voor opdrachten met een veranderkundige opgave binnen ons werkveld financiën en bedrijfsvoering.
Hoe begeleiden wij deze veranderingen als E&M ers bij onze opdrachtgevers?

Verandermanagement: een grote uitdaging
Veranderingen zijn voor veel organisaties een grote uitdaging. Een verandering moet een duidelijk doel of aanleiding hebben. Veranderingen zijn vaak nodig, maar niet iedereen wíl veranderen of ziet het nut ervan in. Door de duurzame relatie van de E&M'ers met de klant en het team, kennen zij de bedrijfscultuur vaak goed. Vanuit hun rol leveren zij een waardevolle bijdrage aan deze veranderingen. E&M'ers kunnen in veranderprojecten meedenken of dit begeleiden. Door hun flexibiliteit en hands-on mentaliteit kunnen zij sámen met de klant en het team veranderingen realiseren en borgen.

Aanpak en verbinding
Het is cruciaal om in een veranderproces naast een duidelijk doel, leiderschap en projectmatige aanpak, aandacht te hebben voor de individuele medewerkers die onderdeel zijn van de verandering. Transparante communicatie tussen management en werkvloer is cruciaal. Het zoeken van de verbinding is enorm belangrijk in een veranderproces. Door een open dialoog kunnen zorgen en vragen van de werkvloer worden besproken en houd je oog voor elkaar. Als medewerkers zich gehoord voelen vergroot dit het draagvlak, maar het zorgt vaak ook voor waardevolle inzichten.
 

Een aantal voorbeelden
Diverse E&M ‘ers zijn al bij heel wat verschillende veranderingen betrokken geweest. Bijvoorbeeld een onderwijsinstelling of gemeente waar processen in kaart gebracht worden om efficiënter te kunnen werken en kosten te besparen. Het rendabeler en toekomstbestendiger maken van een luchthaven. Het opnieuw inrichten en positioneren van het team financiën & control bij een gemeente. Of het begeleiden van een samenwerking tussen 4 gemeenten voor het team financiën & control. Het financieel toekomstbestendig maken van een gemeente… en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

Prosci training en werkgroep
Om veranderinitiatieven succesvol te kunnen begeleiden en te borgen heeft een groep van 12 E&M'ers onlangs een Prosci Change Management training gevolgd. Dit zorgt, naast de opgedane werkervaring ook voor een goede theoretische basis voor het begeleiden van verandertrajecten. Ook is er binnen E&M Consultants een werkgroep die zich bezig houdt met verandermanagement, project- en interim management. We zorgen voor kennisdeling, wisselen ervaringen uit en doen intervisie. Zo houden we elkaar als collega’s ook scherp.

E&M: Eerlijk & Mensgericht
Onze consultants kijken ernaar uit om interim-opdrachten te doen met een veranderkundig component in de opdracht. In het dynamische werkveld van financiën en bedrijfsvoering is het succes van verandermanagement sterk verbonden met de menselijke factor. Door de menselijke kant van verandering te begrijpen, duidelijk en eerlijk te communiceren en medewerkers actief te betrekken, kunnen de E&M ers samen met de klant een duurzame en positieve verandering teweegbrengen in organisaties. Deze aanpak sluit goed aan bij de kernwaarden van E&M: Eerlijk & Mensgericht.