Terugblik E&M Kennisevent

Na de diverse webinars die we de afgelopen jaren hebben gehouden, hielden we op 22 juni voor de eerste keer het E&M Kennisevent in Hattem.

WhatsApp Image 2023-06-22 at 13.50.31.jpeg

Met zo’n 25 deelnemers hebben we van gedachten gewisseld over de optimalisatie van de P&C cyclus en de rechtmatigheidsverantwoording/interne controle. Als eerste was het woord aan Hanno van der Poel. De hoofdvraag was: wat zijn de bouwstenen voor een goede P&C cyclus? Vaak nemen we de vlucht naar voren bij de optimalisatie van de P&C Cyclus door te investeren in nieuwe technieken zoals een P&C applicatie, BI en RPA. En dat is óók belangrijk om te doen! Maar kijken we bij de optimalisatie van de P&C Cyclus vaak niet te weinig onder de motorkap van de P&C Cyclus? Aan de hand van een viertal bouwstenen heeft Hanno de pijlers van de P&C Cyclus (Financiële techniek, Financieel beleid, Organisatie P&C en Cultuur/gedrag) uiteengezet. Wat zijn de aandachtspunten en hoe kan je dit verbeteren? Daarnaast heeft Hanno ons meegenomen in de uitdagingen op gebied van duurzaamheidsverslaggeving voor overheden.

Gert Meuleman ging tijdens zijn presentatie in op de actualiteiten op gebied van de rechtmatigheidsverantwoording en de vertaalslag van de diverse notities en regelgeving naar de organisatie. E&M heeft hiervoor begin 2023 een whitepaper opgesteld met tijdspad en aandachtspunten bij de implementatie van de rechtmatigheidsverantwoording in de organisatie. Denk hierbij aan de kaderstelling en de verantwoordings- en rapportagegrens, de afbakening van de rechtmatigheidsverantwoording in relatie tot de getrouwheidscontrole van de accountant en de gevolgen voor de aanpak van de verbijzonderde interne controle en de interne beheersing van de organisatie.

Na de pauze ging de groep uiteen voor een tweetal workshops. Jeffrey Overweg heeft de deelnemers meegenomen in de praktische uitwerking van de rechtmatigheidsverantwoording aan de hand van een aantal onderwerpen. Hanno van der Poel nam de deelnemers mee in de optimalisatie van de P&C Cyclus waarbij een mooie kennisuitwisseling ontstond tussen de deelnemers.

Het was een mooie gelegenheid om vakgenoten te ontmoeten, organisaties aan elkaar te verbinden en inspiratie op te doen.

Wij kijken terug op een geslaagd kennisevent. Dit smaakt naar meer. Naast de webinars die we dit najaar en volgend jaar weer hopen te organiseren, wordt een jaarlijks kennisevent op locatie onderdeel van het programma. Graag tot dan!