Implementatie rechtmatigheidsverantwoording

Het jaar 2023 is het jaar van de implementatie van de rechtmatigheidsverantwoording. Om rust en structuur te creëren in het proces van de implementatie hebben wij een whitepaper implementatie rechtmatigheidsverantwoording opgesteld.

EMH-_dsc6355-team-kantoor-Rova-LR-20

De diverse stappen zijn in het whitepaper nader uitgewerkt. Per stap zijn de minimale vereisten uitgewerkt en is een toelichting opgenomen welke keuzes en afwegingen de gemeente kan maken.


De eerste stap, de kaderstelling, is een belangrijke stap. Binnen de wettelijke kaders moet de gemeente of provincie haar eigen kaders invullen. De interne kaders worden vastgelegd in de financiële verordening artikel 212. De gemeente heeft de keuze om de kaders gedetailleerd vast te leggen in de financiële verordening of de kaders globaal vast te leggen in de financiële verordening waarbij de kaders nader worden uitgewerkt in een nota rechtmatigheid of controleprotocol rechtmatigheid. 

Het voordeel van het werken met een nota rechtmatigheid of een controleprotocol rechtmatigheid dat de uitwerking van de kaders eenvoudiger kan worden aangepast en niet de gehele financiële verordening periodiek aangepast moet worden.

Meer informatie over de minimale kaders  en de adviezen vanuit de commissie BBV over de kaderstelling? Via onderstaande button is het whitepaper op te vragen. In de komende maanden zullen we via blogs de praktijkervaringen bij de implementatie met u delen.

Vraag hier het volledige whitepaper aan