Slimmer werken en de concurrentie voor blijven met business intelligence tools

Een korte kennismaking met BI én wat E&M daarin kan betekenen.

EMH-_dsc6297-team-kantoor-Rova-LR-3
EMH-_dsc6297-team-kantoor-Rova-LR-3

Van bouw- en transportbedrijven tot industrie- en handelsondernemingen; voor veel moderne bedrijven is een Business Intelligence tool tegenwoordig onmisbaar. Maar wat is business intelligence eigenlijk en wat komt er allemaal bij kijken? En misschien nog wel belangrijker: hoe maak je er optimaal gebruik van? E&M neemt je graag mee in de wereld van BI.

Business Intelligence: wat is het eigenlijk en wat levert het op?
Business Intelligence (BI) draait om het verzamelen van bedrijfsgegevens uit diverse bronnen om hiermee bruikbare managementinformatie te verkrijgen. Organisaties en bedrijven kunnen deze informatie vervolgens analyseren en inzetten om richting te geven aan hun strategische doelen. Het resultaat? Slimmer werken én de juiste keuzes maken voor het bedrijf. Het inzetten van BI wordt steeds makkelijker door technologische vooruitgang en is in snel veranderende tijden belangrijker dan ooit!

De voorwaarden voor BI-tooling:
  • Data kunnen onttrekken
  • Betrouwbaarheid van de data
  • Heldere informatiebehoefte en KPI's binnen de organisatie

BI-tooling: wat zijn de voorwaarden?
Om Business Intelligence in te kunnen zetten moet een organisatie aan een aantal randvoorwaarden voldoen. Het moet bijvoorbeeld mogelijk zijn om data te onttrekken uit bestaande applicaties. BI heeft bovendien impact op de complete organisatie. Het raakt de inrichting van processen en registratie van gegevens, óók voor afdelingen en personen die dit minder belangrijk vinden. Bij het implementeren van BI is het daarom belangrijk dat er genoeg aandacht besteedt wordt aan de bedrijfscultuur en het menselijke aspect binnen een organisatie.
Zodra aan een aantal randvoorwaarden is voldaan, kan BI continu worden ingezet. Een paar aandachtspunten om van start te kunnen gaan met BI

  • De mogelijkheid voor het onttrekken van de data is essentieel. Het mooiste is als de data gestructureerd in een bronsysteem ligt opgeslagen. Daarnaast helpt het als het bronsysteem door middel van een API gekoppeld kan worden met het datawarehouse.
  • Onbetrouwbare data in de bron leidt tot onjuiste visuals in een BI applicatie. Onbetrouwbare data ontstaat meestal doordat processen en registratie van gegevens niet op orde zijn.
  • De informatiebehoefte en de KPI’s binnen een organisatie moeten helder zijn. Deze kunnen gedefinieerd worden op basis van de missie, visie en strategie. Aan de hand hiervan kunnen de technische bouwers van BI tools gericht bouwen aan bepaalde meetwaardes.

BI: drie voordelen op een rij
BI is dé tool om data diepgaand te kunnen analyseren. En dit kan een bedrijf ontzettend veel voordeel op leveren. De drie belangrijkste voordelen: 

1.       Door het gebruik van BI wordt het niet alleen makkelijker om processen te verbeteren, maar ook om vroegtijdig in te grijpen als er iets mis gaat binnen een onderneming. Zo kun je op een daadkrachtige manier kosten besparen.

2.       Met BI  kunnen rapportages op een visueel aantrekkelijke manier gepresenteerd worden. De gebruikers van de rapportages zijn veelal niet-financials; zoals managers van specifieke afdelingen. Zij kunnen meestal beter uit de voeten met aantrekkelijk en overzichtelijk gepresenteerde informatie, dan informatie in statische tabellen. Daarnaast kan de gebruiker vanuit het dashboard ook inzoomen op specifieke issues en meestal gelijk zien of een specifieke KPI extra aandacht nodig heeft.

3.       Bestaande rapportages worden door het gebruik van BI tools geautomatiseerd. Dit voorkomt fouten die snel gemaakt kunnen worden bij het handmatig opstellen van rapportages, bijvoorbeeld in Excel. Regelmatig sluipt er dan toch ergens een handmatige correctie in de rapportage, die de daaropvolgende periode per ongeluk blijft staan. Met het gebruik van BI tools zijn deze fouten verleden tijd! 

E&M en BI: dit is wat we doen  
Bij E&M zijn we op twee manieren bezig met BI. Aan de ene kant maken we gebruik van BI tools binnen bestaande opdrachten, en aan de andere kant dragen we bij aan de ontwikkeling ervan. Zo zijn we projectleider bij het implementeren van BI rapportages, maar werken we ook samen met het management om de informatiebehoefte en KPI’s binnen een organisatie helder te krijgen. In alle gevallen geldt: onze professionals zijn als geen ander in staat om verbanden en ontwikkelingen te zien in data. Wij leggen de focus op structuur en kwaliteit en hebben een scherp oog voor betrouwbare, correcte en tijdige registratie van alle data binnen een organisatie.

Voorbeeld 1: bouwbedrijf
Een van onze huidige opdrachten bestaat het uit ondersteunen van een bouwbedrijf bij het implementeren van Power BI. Een van de doelen hierbij is het verkrijgen van bedrijfs-brede managementrapportage vanuit verschillende bronsystemen, zoals de HR-applicatie, planningsapplicatie, consolidatieapplicatie en het ERP systeem.

Een tweede doel voor dit bouwbedrijf is het verkrijgen van inzicht in de maandelijkse rapportages voor de managers van verschillende afdelingen. De managers kunnen gedurende de maand de KPI’s volgen, waarna deze aan het einde van de maand in de bedrijfs-brede managementrapportage worden opgenomen. Zo kunnen ze op tijd bijsturen waar nodig en bovendien variaties in de KPI’s verklaren en onderbouwen.

Voorbeeld 2: transportbedrijf
Binnen een andere opdracht zijn we voor een transportbedrijf bezig om data uit verschillende applicaties samen te voegen in een datawarehouse. Dit zijn applicaties als: TMS (Transport Management Systeem), WMS (Warehouse Management Systeem), financiële pakketten, boordcomputers, scanners en onlineverbindingen met klanten via EDI. Door alle data uit deze applicaties te combineren kan dit bedrijf een regisseursrol spelen door voorspellingen te doen én tijdig te overleggen met de betreffende klant.

Bovendien kan het bedrijf dankzij deze data het logistieke proces zo efficiënt mogelijk inrichten en hierdoor kosten besparen. Daarnaast kan de dagelijkse operatie proactief in plaats van reactief gestuurd worden. Om een concreet voorbeeld te geven: dankzij BI-oplossingen kunnen zendingen met elkaar gecombineerd worden waardoor het aantal zendingen per week vermindert. Hierdoor ontstaat er een hogere beladingsgraad en worden er minder kilometers gereden. Tot slot kunnen ze dankzij BI ook actiever sturen op lange wachttijden van chauffeurs.

BI tip van E&M: begin klein
Overweeg je het implementeren van BI tools binnen je bedrijf? Bedenk dan eerst goed wát je er precies mee wilt bereiken. Een van de valkuilen van de implementatie van een BI tool is dat een bedrijf te veel in één keer wil. Teveel systemen en data willen koppelen leidt tot een onrealistisch wensenpakket. De oplossing volgens E&M? Klein beginnen! Hulp nodig? Wij gaan graag samen met u op zoek naar de beste BI tools voor úw bedrijf!